Adem en glimlach

In contact staan met je adem en genieten van je ademhaling helpt je controle over je geest te houden in tijden van stress.

Als we bang of gestresst zijn gaat de hartslag omhoog, versnelt de ademhaling en spannen onze spieren zich aan. Dit vergroot je gevoel van angst en paniek alleen maar meer.

Als het je juist lukt om tijdens stressvolle situaties een gelijkmatige en ontspannen ademhaling te houden vertraagt dit je hartslag, ontspan je je lichaam en ontvangen je hersenen genoeg zuurstof om verstandige keuzes te maken.

Als je hier dan ook nog eens een glimlach bij maakt kom je nog sneller in die ontspannen staat. Zelfs als je je niet vrolijk voelt helpt het, je hersenen kennen het verschil tussen een echte en neppe glimlach namelijk niet. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het maken van een glimlach zorgt voor een chemische reactie in je hersenen waarbij er dopamine en serotonine vrijkomt. Deze hormonen zorgen ervoor dat je je gelukkiger en meer ontspannen voelt.

Dit heeft vervolgens weer een vertragend effect op je hartslag en ademhaling. En die rustige ademhaling hielp ook alweer ontspannend, zo help je jezelf dus snel weer in een fijne en kalme staat van zijn en kan niemand jou je innerlijke vrede afnemen. Glimlach nu maar even naar je beeldscherm en geniet van drie heerlijke ademhalingen 🙂🙃

Plaats een reactie